Nieuws

Nieuwsbrief december 2022

Beste lezer,

Graag vertel ik je in deze nieuwsbrief wat meer over het nieuwe online magazine Muziekles4kids, want er is de afgelopen weken veel gebeurd! Hoe is het magazine ontstaan, waar staat het voor en wie maakt het? Laat ik bij de laatste vraag beginnen. Mijn naam is Lisa van Bennekom. Ik ben opgeleid als eerstegraads muziekdocent, voltooide de master kunsteducatie, en sta sinds 2003 voor de klas. Daarnaast volgde ik in 2011 een journalistieke opleiding en werk ik sindsdien ook als redacteur. 

Een eigen magazine

Begin november startte ik met het bouwen van de website muziekles4kids.nl. Stiekem bestond deze website al, maar had het een andere functie; Muziekles4kids was de naam van de muziekschool waar ik in 2021 mee begon. Maar zoals dat soms gaat in het leven, lopen dingen anders dan vooraf gedacht. De markt bleek in de omgeving van waar ik woon – met al minstens drie andere muziekscholen – verzadigd en inschrijvingen bleven uit. Ik stortte me daarom op andere werkzaamheden, zoals het hoofdredacteurschap van een tijdschrift over kunstonderwijs. Na vijf maanden co-hoofdredacteur te zijn geweest, voelde ik dat ik er niet op mijn plek was. Weer liepen dingen anders dan vooraf gepland; ik stopte bij het tijdschrift, maar het vuurtje voor het maken van een eigen blad was wel aangewakkerd! Zo ontstond het idee voor Muziekles4kids, het online magazine voor en door muziekdocenten.

Laagdrempelig en actueel

Mijn wens is om met dit magazine een plek te creëren waar muziekdocenten laagdrempelig van alles rondom het vak muziek in het onderwijs met elkaar kunnen delen. Visies, ervaringen, kennis, ontwikkelingen, lesmateriaal… noem maar op! Een platform met actuele teksten die inspireren en informeren, geschreven vanuit de praktijk van het muziekonderwijs. Veel muziekdocenten die ik ken, zijn doeners. Iedere dag weer sluiten ze in hun lokalen de versterkers en microfoons aan, zetten instrumenten en partituren klaar, en staan lesuur na lesuur in de startblokken om hun leerlingen of studenten van alles bij te brengen. Als je dan aan het einde van de dag eindelijk met je voeten omhoog op de bank zit, is het schrijven over muziekeducatie misschien niet het eerste wat je doet. Maar tegelijkertijd zie ik op facebook in groepen voor muziekdocenten mijn eigen behoefte terug om uit te wisselen en te delen, en hebben de muziekdocenten die ik door de jaren ontmoette veel te vertellen over hun mooie vak. Daarom hoop ik dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt en steeds meer muziekdocenten een bijdrage zullen leveren. 

Ik help je graag

De afgelopen weken heb ik op social media en in mijn eigen netwerk enorm lopen leuren met mijn nieuwe online magazine. Iets waar ik eigenlijk niet zo van hou, want ik heb het idee dat mensen daar niet op zitten te wachten. Maar als je iets wilt bereiken, moet je soms je nek uitsteken. Heel veel mensen reageerden enthousiast. ‘Wat een goed initiatief!’, hoorde ik vaak. Maar ook: ‘Heel leuk hoor, maar ik kan zelf niet schrijven’. Zo’n opmerking krijg ik ook weleens tijdens mijn muziekles: ‘Daar heb ik geen talent voor’. Maar als leerlingen dan toch de stap zetten om bijvoorbeeld die gitaar of ukelele op te pakken en de vingers op de goede plek te plaatsen, blijkt het ineens niet zo moeilijk. En je hoeft het niet alleen te doen! Met mijn jarenlange ervaring als redacteur help ik je graag met het finetunen van jouw teksten. Schroom dus niet om contact op te nemen.

Nieuwe artikelen en columns

Hoewel het magazine nog maar kort online is, waren er gelijk auteurs die mij mailden met een voorstel voor een artikel en aan de slag gingen. Muziekdocent en liedjesschrijver Jeroen Schipper schreef een goed artikel over bodypercussie en een mooie persoonlijke column getiteld Planet M. Zangeres en muziekdocent Lisa Roth schreef een informatief verslag van de workshop ‘Zingen in het vmbo’ vol met tips die je gelijk kunt toepassen in de klas. Daarnaast staan er nog veel meer artikelen, columns en gratis muzieklessen op muziekles4kids.nl. Als je Muziekles4kids volgt via Instagram, LinkedIn of facebook krijg je daar één keer per maand via de nieuwsbrief een update van de nieuwste artikelen en columns.

Lees je én schrijf je mee? 

Muzikale groet,

Lisa van Bennekom
Oprichter en hoofdredacteur Muziekles4kids

Image by Racool_studio on Freepik