Nieuws

Nieuwsbrief januari 2023

Beste lezers,

De beste wensen voor 2023! Een nieuw jaar waarin er hopelijk weer veel muziek zal klinken vanuit de scholen, muzieklokalen en vanaf de podia.

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Zo voelt dat in ieder geval wel voor mij, want ik start het nieuwe jaar met een nieuwe baan. Ik ga vanaf 1 januari aan de slag als Hoofd binnenschoolse muziekeducatie bij Muziekschool Waterland. Een prachtige kans om vanaf die plek bij te dragen aan goed en structureel muziekonderwijs op de scholen (po en vo) in vier Waterlandse gemeenten. Ook blijf ik natuurlijk actief voor Muziekles4kids als hoofdredacteur en hoop met dit online magazine ook in 2023 een positieve impuls te geven aan het lezen en schrijven over muziekeducatie.

Nieuw artikel

Het eerste nieuwe artikel van 2023 is een artikel van Hans van de Veerdonk. Toen ik de Opleiding Docent Muziek startte in 2001 (poeh, dat klinkt lang geleden!) was Hans mijn docent ‘Methodiek en Didactiek voor het basisonderwijs’ en gaf (en geeft) dat vak zeer bevlogen. Als ik aan Hans denk, denk ik aan het woord ownership. Eén van de dingen die hij mij leerde, was om de leerlingen actief te betrekken bij de muziekles. En nog beter: eigenaar te maken van je les. Laat een leerling dirigeren. Bedenk samen ritmes en maak met de ritmes van de kinderen een nieuwe ritme-stuk. Creëer met de ideeën van de leerlingen een nieuw couplet bij een bestaand lied. En ga zo maar door.

Ik voel me vereerd dat mijn docent van toen een artikel wilde schrijven voor Muziekles4kids over zijn unieke werkwijze, genaamd de Music Morphing Method. Hopelijk biedt het inspiratie voor veel actieve en afwisselende muzieklessen in 2023 waarin de leerlingen (in de woorden van Hans) ‘aan en open’ staan.

Muzikale groet,

Lisa van Bennekom
Hoofdredacteur Muziekles4kids

Image by Rochak Shukla on Freepik