Gratis lesmateriaal Kinderopvang

Lied Circus voor peuters en kleuters

"Muziek zit bij alle kinderen in de genen, iedereen is muzikaal. Maar wanneer er niets met die muzikale potentie gedaan wordt, ontwikkelt die zich ook niet verder. Het is dus belangrijk dat je met kinderen op vroege leeftijd gaat werken aan de ontwikkeling van hun muzikale competenties." (uit: Muziek Meester!)

Werk je in de kinderopvang met jonge kinderen? Of werk je in een kleuterklas? Dan is het lied ‘Circus’ een lied waarmee je verschillende ontwikkelingsgebieden van het kind kunt stimuleren. Denk aan de muzikale ontwikkeling, de taalontwikkeling, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling. ‘Circus’ komt uit Mus & Draak, een methode voor Muziek & Drama met het jonge kind. Lees verder onder het filmpje voor de verschillende lesideeën!

 1. Zingen
  Als pedagogisch medewerker of leerkracht kun je met je groep het lied zingen (eventueel met steun van het filmpje).
 2. Bewegen
  In het middengedeelte beeld je de circustrucs uit door mee te bewegen: één been in de lucht, net alsof een bal in de lucht gooien, balanceren op een koord, en op het einde val je (voorzichtig!) op de grond. Oefen deze ’trucs’ eerst los met de kinderen. Wie kan er op één been staan?
 3. Ukelele
  Het lied is eenvoudig te begeleiden op de ukelele, het heeft vier akkoorden. In het filmpje zie je precies wanneer je welk akkoord moet aanslaan.
 4. Klankstaven / boomwhackers
  Speel op de regenboog klankstaven of boomwhackers de melodie mee. Voor peuters of kleuters is dit nog te lastig. Maar je zou de kinderen wel het woord ‘circus’ mee kunnen laten spelen. (G= donkergroen en E= geel).

Image by brgfx on Freepik