Gratis lesmateriaal

Sinterklaasliedjes voor kleuters

Zodra Sint aan wal stapt, breekt er een spannende tijd aan voor de kleuter. Welk cadeautje zal ik krijgen? Zit er iets in mijn schoen? En natuurlijk is het ook de tijd van veel sinterklaasliedjes zingen! In de muziekles hou ik van sinterklaasliedjes waar je ‘iets mee kunt’. En daarmee bedoel ik: naast het zingen van de liedjes, voeg je gemakkelijk een ander muzikaal domein toe, zoals bewegen, muziek spelen op instrumenten, muziek noteren en improviseren. Hieronder deel ik vier van zulke liedjes ter inspiratie.

1. Verlanglijstje

In dit lied zing je over wat je graag zou willen krijgen van Sinterklaas. Het lied is gecomponeerd door Hans van Eerden. Nadat je het lied een aantal keer hebt gezongen, laat je de kinderen bedenken wat er bovenaan hún verlanglijstje staat. Deze cadeau-wens zeg je in plaats van het woord ‘auto’s’. Let er alleen even op dat de hele lang wensen (‘een afstand bestuurbare auto met lichtjes’) niet passen op het ritme. Zoek in dat geval samen naar een creatieve oplossing!

2. Pepernotenboogie

De Pepernotenboogie heet eigenlijk ‘Slagwerkboogie’ en is een lied uit de bundel Jazz4kids. Je kunt meespelen op ritme-instrumenten (claves, shakers, tamboerijn etc.) tussen het zingen door. Je speelt steeds drie (peper)noten. Ook een idee is om de kinderen hun eigen pepernoten te laten schrijven (lees: tekenen). In plaats van steeds drie pepernoten kun je ook 1, 2 of geen pepernoten schrijven. Samen voer je de eigen pepernoten-composities uit.

3. Het Pietenorkest

In dit lied kun je meespelen met twee verschillende soorten ritme-instrumenten. De kinderen moeten dus goed luisteren naar wanneer zij in het lied aan de beurt zijn met spelen!

4. Sinterklaas-rap!

Oefen de rap door de tekst met de bodysounds vaak te herhalen. In de video gaat de rap snel, maar bij het oefenen kun je de rap veel langzamer aanleren. Zoek vervolgens een leuke rap-beat op YouTube waarop je mee kunt rappen.

Tekst en video’s: Lisa van Bennekom

Afbeelding: Freepik